vad är de olika typerna av sköldkörtelmedicin?

Eftersom det finns flera störningar som påverkar sköldkörteln, är inte en sköldkörtelmedicin kapabel att bota eller kontrollera varje sköldkörtelproblem. Det finns några olika typer av sköldkörtelmedicin som kan ordineras för behandling, men ingen av dem finns tillgängliga i disken. Den typ av sköldkörtelmedicin som föreskrivs kommer att bero på sjukdomen eller sjukdomen som en patient lider av. Även om sköldkörtelstörningar kan vara symtom på underliggande tillstånd eller sjukdomar, uppträder de som hypotyreoidism eller hypertyreoidism.

Det är viktigt att förstå hur sköldkörteln fungerar, innan sköldkörteln och sköldkörtelmedicin kan förstås. Sköldkörteln ligger i nacken strax under struphuvudet. Det är ansvarigt för att producera hormoner, triiodotyronin (T3) och tyroxin (T4). Dessa hormoner reser i blodet och reglerar hur människokroppen lagrar och använder energi. Sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) som görs av hypofysen stimulerar sköldkörteln för att producera T3 och T4.

Hypothyroidism uppträder när en underaktiv sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon. Vanliga symptom på hypothyroidism är depression, trötthet, viktökning, känner sig alltid kall, menstruella oegentligheter, förstoppning och torr hud och hår. Blodtest kan mäta alla hormonnivåer och ett test som visar hög TSH och låga T4-nivåer kommer att indikera hypothyroidism, vilket är det vanligaste av alla sköldkörtelstörningar. Levotyroxin är det läkemedel som används för att behandla hypothyroidism. Det är en syntetisk form av T4 som ersätter vad sköldkörteln inte producerar.

Hypertyreoidism uppträder när en överaktiv sköldkörtel producerar för mycket sköldkörtelhormon. Vanliga symptom på hypertyreoidism är heta, svettningar, snabb hjärtfrekvens, muskelsvaghet, darrande händer, viktminskning, diarré, ångest, menstruationsbrist och infertilitet. Hypertyreoidism avslöjas vid ett blodprov när T3- och T4-nivåerna är förhöjda och TSH-halterna är lägre än normalt.

Hypertyreoidism kontrolleras vanligtvis, men inte botad, av anti-thyroid medicinering. Det föredragna läkemedlet är metimazol. Kvinnor som är gravida eller lakterande är förskrivna propyltiuracil. Båda dessa droger sänker mängden sköldkörtelhormon som produceras av sköldkörteln.

En annan behandling för hypertyreoidism är radioaktiv jodbehandling (RAI). RAI administreras oralt via kapsel. När kapseln bryts ner i matsmältningssystemet absorberas jod av sköldkörteln och börjar orsaka att vissa av sköldkörtelcellerna slutar fungera så att de inte producerar hormoner. Tillräckligt RAI ges till att sköldkörteln blir underaktiv, vilket kräver att levothyroxin måste tas för livet.