vad är de olika typerna av steroider?

Det finns tre olika typer av steroider som används i medicin: kortikosteroider, östrogener och progestogener och androgener. Varje specifik typ används i allmänhet för något annat syfte, inklusive ökad tillväxt i en viss del av kroppen eller härdning av vissa villkor. Även om de flesta tycker om steroider, bildar de stora kroppsbyggare och idrottare, steroider har många praktiska ändamål och livräddningsegenskaper.

Kortikosteroider är en av de olika typerna av steroider, och de är gjorda av både naturliga och syntetiska hormoner som involverar binjurskortet. Denna del av kroppen är ansvarig för att upprätthålla flera system i kroppen, inklusive ämnesomsättning, många organsystem och skelettsystem. Även om det kan finnas många användningsområden för denna typ av steroid är den mest kända i produktionen av hydrokortisonkrämer. Dessa säljs vanligen i disken och används för att behandla klåda och utslag i huden.

Ofödda spädbarn kan också dra nytta av deras användning eftersom steroider kan injiceras direkt i fostrets lungor för att främja snabbare tillväxt. Detta gör att barn som måste levereras tidigt för att få en bättre chans att överleva utanför livmodern. De kan också ha färre komplikationer, såsom infektion.

Både östrogen och progesteron är två olika typer av steroider gjorda av kvinnliga hormoner som produceras naturligt i reproduktionssystemet. De är ansvariga för de flesta kvinnliga egenskaper, till exempel breda höfter och bröst. Syntetiskt härledda versioner av dessa hormoner används i receptbelagda p-piller, liksom i vissa former av hormonersättningsterapi för postmenopausal kvinnor. Deras användning hos kvinnor över 45 år diskuteras kraftigt på grund av den ökade risken att utveckla bröst och andra kvinnliga cancerformer. Det finns några naturliga källor till växtbaserat östrogen som kan användas istället för syntetiska sorter med mindre risk för kroppen.

Testosteron är en annan av de många olika typerna av steroider, och är den primära androgen som används för medicinska ändamål. Även om det är syntetiskt gjort för de flesta användningsområden är testosteron också det dominerande manliga hormonet och det är ansvarigt för den karakteristiska djupa rösten, ansiktshåret och ökad körning av manliga arter. Steroider härrörande från androgener kallas vanligtvis anabola steroider. Testosteron kan också stimulera tillväxt av muskelvävnader, vilket är fördelaktigt för patienter som har drabbats av muskelsvikt under operationen.

Androgener används i livräddande tekniker, inklusive hjälpande patienter producerar mer röda blodkroppar och vid behandling av kvinnlig bröstcancer. Alla typer av steroider bör endast användas under överinseende av en läkare. Att använda anabola steroider för ökad muskeltillväxt och fysisk uthållighet är inte bara osäker, men också olaglig på många ställen. Även om de flesta typer av steroider är fördelaktiga när de används ordentligt kan de orsaka skador på kroppen när de tas för icke medicinska ändamål.