vad är problemen med ciprofloxacin och amning?

Ett av problemen med att använda ciprofloxacin och amning handlar om blandade rekommendationer om medicineringens användning av ammande mödrar. Vissa hälsoexperter har sagt att ciprofloxacin utgör minimal risk vid amning, medan andra inte har rekommenderat drogen när en kvinna vårdar ett barn. Begränsade studier har visat antibiotikumet övergår till bröstmjölk, men nivåerna varierar. Forskning avslöjade ciprofloxacin kan skada ben och leder av avkomma hos djur.

Forskare testade blod från ammande barn vars mödrar tog ciprofloxacin i en studie. Högre nivåer av läkemedlet registrerades cirka två timmar efter att kvinnorna fick orala doser av läkemedlet. Den totala mängden ciprofloxacin i spädbarnsserum mättes lägre än doser som normalt föreskrivs för spädbarn med vissa villkor. När forskare testade blodet hos ett barn vars mamma kombinerade ciprofloxacin och ammar i 10 dagar uppkom ingen mätbar mängd läkemedel.

Osäkerheten och de blandade vetenskapliga resultaten har lett till att de flesta barnläkare föreslår alternativa antibiotika för ammande mödrar. American Academy of Pediatrics har ansett ciprofloxacin och ammar säkert förvisso om inte ett barn lider av en specifik enzymbrist som kan försvaga lederna. En sjukdomshistoria i familjen kan också sätta vissa barn i högre risk.

Ciprofloxacin behandlar bakteriell infektion genom att blockera ett enzym som är nödvändigt för att multiplicera bakterier. Drogen dödar ett brett spektrum av bakterier och arbetar ofta med bakterier som är resistenta mot andra antibiotika medicinering. Det representerar en vanlig behandling för urinvägsinfektion, intestinala parasiter och lunginfektioner, inklusive lunginflammation och bronkit. En enstaka dos av ciprofloxacin fungerar också för att behandla gonorré.

Även om varningar finns om ciprofloxacin och amning, kan läkemedlet ges till unga barn med urinvägsinfektioner som misslyckas med att svara på andra mediciner. Barn kan också ta denna medicin för salmonella och infektioner efter kemoterapi. Kemisk cancerbehandling minskar vanligtvis funktionen hos kroppens immunsystem genom att förstöra friska blodceller, vilket leder till en högre risk för infektion.

Den vanligaste biverkningen av detta läkemedel innefattar illamående som kan orsaka kräkningar, diarré och kramper. Mindre vanliga biverkningar kan uppstå som svaghet och trötthet, med vissa patienter som rapporterar yrsel och aptitlöshet. Ett utslag kan också utvecklas, särskilt hos personer som är allergiska mot läkemedlet.

Patienter som tar ciprofloxacin bör undvika mjölk och medicin som innehåller kalcium, magnesium och zink. Dessa mineraler kan förhindra absorption av läkemedlet i blodet. De bör också undvika överdriven exponering för solljus eftersom läkemedlet kan öka känsligheten för skadliga strålar och orsaka utslag. Läkarna rekommenderar normalt att patienter ökar vätskeintaget medan du använder läkemedlet för att förhindra kristallbildning i urinen.