vad orsakar esofageal sphincter smärta?

Det finns många olika orsaker till esofageal sphincter smärta. En av de vanligaste är gastroesofageal refluxsjukdom. Andra orsaker inkluderar diffusa esofageal spasmer, en nötknäppare matstrupe och en överkänslighet mot matstrupen. Många fall av smärta i matstrupen uppvisar liknande symtom som hjärtsvikt, så en riktig diagnos från en läkare är nödvändig för att utesluta hjärtsjukdom.

En av de vanligaste orsakerna till esofageal sfinkter smärta är gastroesofageal reflux sjukdom, även kallad GERD. Den nedre esofagusfinkteren förblir normalt stängd, utom när man tillåter mat att passera in i magen för att förhindra magsyra och mat från att spillas tillbaka i matstrupen. Om sfinkteren försvagas från överspädning, en hiatusbråck eller någon annan anledning kan skadlig magsyra komma in i matstrupen och orsaka smärta.

Smärta i matstrupen sfinkter orsakas ibland av esofageal spasmer. Det finns två distinkta typer av esofageal spasmer, inklusive diffusa esophageal spasmer och en nötknäppare esofagus. Matstrupen kontraherar när den är frisk och tjänar till att flytta mat ner från halsen till matsmältningen. Ibland finns det dysfunktioner i detta system som kan orsaka esofageal smärta.

Diffus esophageal spasms uppstår när de normala sammandragningar som sätter ner mat fungerar inte korrekt. Denna sjukdom presenteras oftast som flera delar av matstrupen på samma gång. När matstrupen kontrakterar fel kan mat fastna på plats, oförmögna att flytta in i magen och orsaka smärta. Den exakta orsaken till denna sjukdom är okänd, men det förekommer oftast hos kaukasiska vuxna kvinnor. Några teorier om orsaken till denna dysfunktion inkluderar gastrisk reflux, en primärnerv eller motorisk störning eller kompression av blodkärlen i vagusnerven.

En nötknäppare esofagus är en annan orsak till esofageal sphincter smärta som mycket liknar diffusa esophageal spasms. Denna störning uppträder när sammandragningarna i matstrupen är i rätt ordning för att trycka ner mat, men intensiteten av sammandragningarna är mer än två gånger starkare än vanliga sammandragningar. Orsaken till denna sjukdom, som diffusa esophageal spasmer, är okänd.

Ösofagal överkänslighet är en annan möjlig orsak till esofageal sphincter smärta. Esofagal överkänslighet uppträder när normala processer i matstrupen utlöser onormala smärta sensioner. Det orsakas av en dysfunktion i smärtstillande receptorer, vilket resulterar i en minskad smärtgräns. Matstrupen innehåller kemoreceptor nerver, mekanoreceptor nerver och termoreceptor nerver, som kan översimuleras, vilket orsakar smärta.