vad orsakar handvärk?

Handvärk kan orsakas av ett antal tillstånd, inklusive skada, artrit eller bursit. Ömma händer kan specifikt orsakas av ett tillstånd som kallas karpaltunnelsyndrom, vilket kan kräva operation för att korrigera. Dålig ergonomi vid användning av en dator och mus blir alltmer en av de främsta orsakerna till värkande händer bland dagliga datoranvändare.

Även om vanligtvis på grund av förebyggbara och behandlingsbara orsaker kan handvärk fortfarande på allvar påverka en persons liv. Även om du tillfälligt måste minska aktiviteter på grund av ont i händerna kan det vara ett besvär och orsaka en allvarlig störning i utförandet av dagliga uppgifter. När händerna skadas, bör en omedelbar orsak söks och avhjälpas för att minska de effekter som smärta orsakar.

En av de vanligaste orsakerna till handvärk är skada, såsom repetitiv belastning. När du utför upprepade uppgifter, till exempel skriva eller skriva, rapporterar många symptom på stickningar i fingrarna, intensivt obehag och ont i händerna. Smärta uppträder när musklerna och senorna i handen uppbär skada och smörjning, som en följd av denna upprepning. Snart blir muskler och senor inflammerade och börjar komprimera närliggande nerver. Alla dessa reaktioner orsakar handvärk, smärta i handlederna, underarm, nacke och axlar.

Carpaltunnelsyndrom är en specifik typ av repetitiv stress känd för att orsaka ömma händer. Det klassificeras vanligtvis som en arbetsskada, eftersom det är troligt att det påverkar kassörer, systrar, maskinskrivare, fabriksarbetare och andra som utför jobbrelaterade upprepade handuppgifter. Hand övningar kan bidra till att minska smärta och värk, som kommer att vila händerna när nervsmärta upplevs. För vissa människor blir handvärk orsakad av karpaltunnelsyndrom så otröttligt och inaktivera den operationen behövs för att lindra smärta.

Artrit kan också vara en källa till handvärk. Förorsakad av en inflammation i lederna, arthritis i händerna förekommer oftast hos äldre individer, men kan faktiskt påverka någon i alla åldrar under olika omständigheter. Ärftlighet kan orsaka artrit eller det kan utlösas av ledskador eller bakterieinfektion, vilket är fallet med Lyme-sjukdomen, vilket är en smittsam artrit. Med mer än 100 olika typer av artrit, kommer andra vanliga symtom att inkludera gemensam styvhet, smärtsamma leder och leder som känner sig febera vid inflammering.

En specifik typ av bursit, tenosynovit, orsakar handvärk. Detta beror på en förtjockning av fodret som omger fingrets senor. Också kallad trigger finger, denna typ av bursit kan också få fingrarna att låsa och bli svullna. En annan typ av bursit, känd som DeQuervains tendinit, kan också orsaka smärta i händerna, speciellt runt handleden och tummen.