vad är behandlingar för cellulitssmärta?

Behandlingar för cellulitssmärta innefattar typiskt smärtstillande medel som läkemedel innehållande acetaminofen eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, såsom ibuprofen. Om celluliten är i benet kan smärtlindring vara möjlig genom att lyfta den till höfthöjden. Massage och vissa övningar kan också bidra till att lindra smärta som orsakas av celluliter genom att öka cirkulationen till de drabbade områdena. En person som överväger massage eller motion för att klara av cellulitssmärta kan behöva fråga sin läkare först.

Cellulit är en hudinfektion som vanligen orsakas av steg eller staph. Människor som har nya sår från operation eller skador kan vara mer benägna att utveckla celluliter, eftersom bakterierna normalt tränger igenom öppna hudsår. Det kan också komma in i kroppen genom insektsbett. Dessutom kan personer som har sjukdomar som leder till nedsatt immunsystemfunktion riskera mer för att utveckla infektionen. Vissa receptbelagda läkemedel kan också påverka immunsystemets effektivitet och därigenom göra en person mer mottaglig för cellulit.

En person med denna infektion kan först märka extrem cellulitssmärta. Ytterligare symptom på cellulit kan inkludera hudinflammation och svullnad, feber och trötthet. Det svullna området av huden tenderar att öka drastiskt i storlek under de första 24 timmarna efter infektionens början. Det infekterade området av huden är också typiskt mycket ömt att röra vid. Personer med cellulit kan också uppleva skakningar eller frossa och eventuellt illamående.

Läkare diagnostiserar vanligtvis cellulit med en initial fysisk undersökning följt av mer specifika tester. Under den fysiska undersökningen kan en läkare undersöka det svullna området av huden och övervaka det nästa dag för att se om det växer. Om det svullna området blir större och har en oregelbunden gräns, är celluliter typiskt misstänkt. Ytterligare test kan innefatta ett blodprov för att kontrollera vita blodkroppsnivåer för tecken på infektion och en blodkultur från det infekterade området.

Cellulit är i allmänhet en härdbar infektion. I de flesta fall kan det röjas inom en veckas behandling. Läkare ordinerar normalt en kurs av antibiotika tillsammans med smärtstillande medicin för cellulitssmärta. Sjukhusbostäder är ibland nödvändiga med vissa fall av cellulit, men mestadels gäller detta bara för personer med nedsatt immunförsvar som kan ha svårt att bekämpa sjukdomen. Efter det att antibiotika är färdig, vill läkare vanligtvis se patienten för ett uppföljningsbesök för att vara säker på att infektionen är helt borta.