Vad är de olika matförgiftningsskyltarna?

Matförgiftning är en serie symptom som uppstår som ett resultat av att äta bakterieförorenad mat. Det finns många typer av bakterieförorening som kan orsaka matförgiftning, inklusive E. coli, Salmonella och Staphylococcus. Förgiftning sker ofta om maten hanteras felaktigt, underkokt eller lämnas för länge, så det bästa sättet att undvika följande matförgiftningsskyltar är att säkerställa att maten lagas och hanteras ordentligt.

Inom flera timmar efter att ha förtärat förorenad mat kan matförgiftningsskyltar börja dyka upp. De vanligaste symptomen är magerelaterade, inklusive illamående, magont, gas eller generell känsla av magbesvär. Ofta uppstår kräkningar och diarré strax efter de första symptomen. Alla dessa symtom kan vara flera dagar och kommer vanligen att lösa på egen hand. Noggrann övervakning av matförgiftning rekommenderas dock ofta, eftersom vissa fall av matförgiftning kan innebära ytterligare symtom och kan även leda till allvarliga eller dödliga komplikationer.

Andra vanliga tecken på matförgiftning inkluderar muskelvärk eller svaghet, domningar eller en stickande känsla i händer och fötter. I vissa fall kan det förekomma en låg feber, men brukar inte vara längre än 24 timmar. Vissa experter rekommenderar att du kontaktar en läkare eller vårdgivare om kräkningar eller feber varar längre än en dag, eller andra symtom utvecklas.

Utseendet på vissa matförgiftningsskyltar kan ge ledtrådar till de specifika bakterierna som orsakar sjukdom. Botulism innefattar vanligtvis synproblem, såsom suddning och dubbelsyn. Stora mängder blod i avföring kan indikera salmonella eller E. coli. Visionsproblem, förvirring, neurologiska symtom, förlamning eller betydande blod i avföring betraktas alla som allvarliga symptom som kan motivera omedelbar medicinsk behandling.

Om livsmedelsförgiftning uppträder efter konsumtion av fisk eller skaldjur bör särskild försiktighet tas. Fisk och skaldjur kan innehålla toxiner som inte kan elimineras genom korrekt tillagning eller korrekt hantering. Om matförgiftningsskyltar – särskilt neurologiska symtom, domningar eller förlamningar – inträffar efter att ha konsumerat skaldjur, föreslår vissa experter att kontakta en läkare.

Många fall av matförgiftning är milda och kan lätt behandlas hemma. På grund av vätskeförlust på grund av kräkningar och diarré, bör försiktighet vidtas för att undvika uttorkning. Vissa rekommenderar att man bara dricker vatten först, men andra föreslår sportdrycker med tillsatta elektrolyter för att ersätta spårämnen i kroppen. För att minska illamående och magbesvär kan överklagande läkemedel vara till hjälp i vissa fall. Mat bör återintroduceras gradvis, börjar med vanlig, enkel mat, såsom sodakrackor eller rostat bröd.