vad är de olika typerna av stretchtekniker?

För att hålla kroppen smidig och flexibel används olika stretchtekniker för att öka muskellängden. Det finns flera olika stretchtekniker inklusive ballistisk stretching, PNF stretching och passiv stretching. Vilken som är rätt för en viss person beror på situationen, eftersom de alla har olika fördelar och nackdelar. Generellt är en passiv sträcka den minst effektiva av de olika sträckteknikerna, även om den också är den säkraste. PNF-sträckor anses ofta vara den mest effektiva typen av stretch, men innebär också en ökad risk för skada.

Passiv sträckning är förmodligen den vanligaste typen av stretchteknik. Under en passiv sträcka kommer sträckaren att komma in i sträckningspositionen och sedan hålla den under en viss tid. Ibland kallas det även statisk sträckning även om dessa övningar har lite olika betydelser. Med en statisk sträcka förflyttar personen sin muskel till spetsen av stretch manuellt medan en passiv sträckning brukar involvera en annan person.

Ballistisk stretching är en teknik som vanligen bör undvikas. Under en passiv sträckning hålls en position under en tidsperiod men en ballistisk sträckning innebär att “studsar” för att försöka öka rörelsemängden. Detta kan ofta orsaka skada och är därför inte tillrådligt utan professionell övervakning. Problemet med ballistisk stretching är att musklerna har ett system för förebyggande av skador som tvingar dem att bli hårdare när de är i fara. Denna reaktion utlöses ofta när någon använder ballistisk sträckning och kan därmed vara kontraproduktiv och farlig.

PNF-sträckning kan vara ett effektivt sätt att öka muskellängden. PNF står för proprioceptiv neuromuskelfacilitering och innebär att muskeln sträcker sig och därefter kontraheras innan den sträcker sig igen. Detta möjliggör mycket större flexibilitetsvinster på kortare tid. Ibland innebär PNF-sträckning också svängning av lemmen i en kombination av passiv, ballistisk och PNF-sträckning, även om detta är en avancerad form av sträckningsövning och i allmänhet endast bör utföras av idrottare eller de som är under överinseende av en tränare.

Anledningen till att PNF-sträckningen är så effektiv är att efter musklerna är en muskel särskilt sårbar för att bli utsträckt. Med den här korta tiden kan båren träna muskeln för att bli mer flexibel. När man sträcker en muskel med hjälp av PNF-sträckningstekniker, bör den person som sträcker vara försiktig för att undvika översträckning. Om någon smärta känns bör sträckan stoppas på ett långsamt och kontrollerat sätt. Upprepad översträckning kan så småningom leda till allvarliga skador och bör därför undvikas med någon av sträckteknikerna.