vad är de olika typerna av vagus nerv störningar?

Det finns två huvudtyper av vagus nerv störningar. En orsakas av en underaktiv eller inaktiv vagusnerv, medan den andra orsakas av en vagusnerv som överreagerar till vanliga stimuli. Patienter med underaktiva vagus nerver upplever ofta svåra gastrointestinala problem som kräver långvarig behandling. De med överaktiva vagus nerver kan svimma ofta. Detta tillstånd anses inte som skadligt, men patienter kan oavsiktligt skadas till följd av plötslig svimning.

Vagus nerv störningar som härrör från en underaktiv vagus nerv leder ofta till ett tillstånd som kallas gastroparesis. Patienter som lider av denna sjukdom kan uppleva smärta i magen, illamående, halsbränna, magkramper och viktminskning. Dessa symtom uppstår eftersom vagusnerven inte kan leda tillräckligt med blod till magen för att slutföra matsmältningen ordentligt. I de flesta fall behöver patienter med gastroparesis hantera tillståndet medicinskt under resten av livet.

Hos vissa patienter kan problem med vagusnerven ses i andra system. Denna nerv är delvis ansvarig för att bibehålla hjärtfrekvensen och blodtrycket och om det inte fungerar ordentligt kan patienterna behöva en rad medicinska ingrepp för att leva. Pacemakers kan användas för att hålla hjärtfrekvensen droppe och medicinering kan behövas för att öka blodtrycket inom ett acceptabelt område. Vagus nervsjukdomar som är så svåra är sällsynta och ofta antingen medfödda eller resultatet av en allvarlig sjukdom eller nervskada.

Patienterna kan också drabbas av vagus nerv problem som orsakas av en överaktiv vagus nerv. Huvudsymptomet för dessa störningar är svimning. I de flesta fall kommer patienter som har överaktiva vagus nerver att börja svimma vid puberteten. När läkare har bestämt att vagusnerven är ansvarig för svimningen behöver ingen ytterligare medicinsk intervention behövas. Även om det är möjligt för patienter att skada sig på ett fall, finns det ingen risk för aktiviteten hos själva vagus nerven.

Overaktiva vagus nerv störningar kan utlösas av ett antal olika orsaker. Vagusnerven avleder blod i magen och kan avleda för mycket bort från hjärnan när en patient uppkastar, smälter upp en stor måltid eller har en tarmrörelse. Stress och känslomässiga stimuli kan också orsaka vagusnerven att avleda för mycket blod bort från hjärnan.