vad är de vanligaste ciprofloxacin biverkningarna?

Ciprofloxacin ges ofta för att bekämpa bakterieinfektioner, men det finns några biverkningar som kan förväntas med användning av denna medicinering. Några av de vanligaste effekterna innefattar mageområdet, eftersom de tenderar att innehålla illamående, diarré, halsbränna och kräkningar. Huvudvärk, vaginalt klåda och överdriven urinering kan också förekomma hos vissa patienter, även om sådana ciprofloxacin-biverkningar inte kräver någon omedelbar medicinsk behandling. Å andra sidan bör vissa negativa tecken omnämnas till en läkare så snart som möjligt, såsom utslag, feber, depression eller influensaliknande symtom. Vissa kallar till och med akut behandling eftersom de kan vara livshotande, däribland halsens täthet, väsande andning och oregelbunden hjärtslag.

Många patienter som tar detta läkemedel kommer att lida av några biverkningar tills deras kropp blir van vid det, vid vilken tidpunkt symptomen bör avta. Magproblem är några av de vanligaste biverkningarna av ciprofloxacin, såsom diarré, illamående och kräkningar. Halsbränna och smärta i magen kan också uppstå, och kan vara följt av huvudvärk och brådskande urinering. Slutligen kan honar märka lite vaginalt urladdning och klåda. Medan dessa ciprofloxacin-biverkningar ofta är besvärliga betraktas de inte som livshotande, så patienter som märker dem uppmuntras att fortsätta ta medicinen tills de kan nämna problemet till sin läkare vid nästa möte.

Vissa ciprofloxacin-biverkningar anses inte som normala och kan leda till allvarliga problem. Exempelvis märker vissa personer negativa fysiska symptom som kan innehålla hudutslag, nässelfeber, plötslig blåmärken och tremor. Andra kan anta att de har influensa, eftersom trötthet, feber och aptitlöshet kan förekomma. Vad dessa patienter inte kan förvänta sig är en förändring i mentala tillstånd, eftersom detta läkemedel kan ge upphov till depression, ångest, förvirring och paranoia. Dessa ciprofloxacin-biverkningar kan anses vara farliga eftersom de kan leda till självmord eller bilolyckor, även om sömnlöshet, mardrömmar och hallucinationer är vanligare.

Medan alla ciprofloxacin biverkningar ska rapporteras till en läkare, behöver vissa nödbehandling. Det kan till exempel bli svårt att andas när du tar detta läkemedel, eftersom halsen kan svälla. Detta resulterar ofta i väsande andning, känsla av halsens täthet och svårighet att svälja. Hjärtslaget kan också bli oregelbundet och slå snabbare än vanligt, delvis på grund av kroppens panik när man inte kan andas lätt. Beslag och svimning kan också leda till att det är viktigt att få vård så snart som möjligt.