vad är de vanligaste orsakerna till bröstsmärta och andfåddhet?

De vanligaste orsakerna till bröstsmärta och andfåddhet är angina, ångest eller stress, matsmältningsbesvär, hjärtinfarkt eller lungemboli. Vissa är vanligare än andra, men varje händer ofta tillräckligt för att tas på allvar. Oavsett orsak, bröstsmärta – med eller utan andfådd – som varar längre än några minuter eller kommer och går för dagar eller veckor, ska rapporteras till en vårdpersonal.

Ångest är en vanlig orsak till bröstsmärta och andfåddhet, och är ofta åtföljd av snabb hjärtfrekvens och ibland en känsla av täthet. Detta kan orsakas av ett antal saker, från stress till en ångestsyndrom. Behandling kan innefatta avslappningstekniker eller antidepressiva medel om symptomen är svåra eller långvariga.

En annan orsak till dessa symtom är angina, vilket är en brist på blodflöde till hjärtmuskeln. Detta kan signalera en motgående hjärtinfarkt, men tillståndet kan vara i månader eller år utan några förändringar. Symtom kan också omfatta trötthet, yrsel, svettning, illamående eller smärta i kroppens övre del. Angina som är stabil och oförändrad kan vara ensam, men i vissa fall kan medicinering eller kirurgi vara nödvändig.

Matsmältningsbesvär och andra gastrointestinala sjukdomar misstas ofta som hjärtattacker, eftersom de kan orsaka bröstsmärta och andfåddhet som efterliknar en mer allvarlig sjukdom. Tarmgas har varit känd för att bosätta sig i magen eller bröstregionen, vilket ofta orsakar svår smärta och kramper. Vikten av denna gas eller maginnehåll i kombination med gas kan orsaka tyngd i bröstet och andfåddhet. Symtom dämpar vanligtvis när gasen passeras.

En hjärtinfarkt är den mest rädda orsaken till bröstsmärta och andfåddhet, och det kommer till följd av en blockerad artär som leder till hjärtat. Detta kan vara dödligt och kräver ofta kirurgi eller droger för att rensa plack från artärväggarna. Rehabilitering med en ny diet och träningsplan rekommenderas ofta för att förhindra en återkommande attack.

Ibland kan en lungemboli orsaka dessa symtom, även om detta är vanligare med tidigare existerande tillstånd och är mindre sannolikt än de andra potentiella orsakerna. En emboli refererar till en blodpropp som sätter sig upp i lungorna. Klumpen sänker blod och syreflöde till lungorna, vilket resulterar i mindre att komma till resten av kroppen. Om detta tillstånd misstänks krävs medicinsk vård eftersom det är potentiellt livshotande utan korrekt behandling.

Eftersom de flesta av dessa villkor är svåra att skilja sig från varandra utan ordentlig testning, bör eventuell bröstsmärta som åtföljs av andfåddhet, bröstkramning, smärta i höger arm eller nacke, trötthet, illamående, kräkningar eller yrsel behandlas som en medicinsk nödsituation. Alla symptom måste inte vara närvarande för att indikera hjärtinfarkt eller annat allvarligt tillstånd, så någon kombination ska tas på allvar.