vad är de vanligaste symptomen på herpes simplex?

Vanliga symptom på herpes simplex kan ha viss variation eftersom det finns två vanliga former av sjukdomen som leder till olika symptomuttryck. Herpes simplex virus 1 (HSV -1) kallas oral herpes och är vanligtvis uppenbart med symtom runt eller i närheten av munnen. Herpes simplex virus 2 (HSV-2) kallas också som genital herpes, och huvuddelen av symtomen kommer att visas på, i eller nära könsorganen.

I båda fallen är de vanligaste symptomen på herpes simplex utbrott av hud eller hudutslag, men det kan se väldigt annorlunda ut i orala och genitala herpes. Utsläppen från orala herpes kan börja som en blåsan och förvandlas till en enda öm som kan vara om diametern hos en penna suddgummi. Såren skorpas över och läker, och sedan viruset återkommer, uppträder andra sår vanligtvis vid en senare tidpunkt. Ingen form av sjukdomen är för närvarande härdbar, men vissa läkemedel kan minimera antalet utbrott. En öm kan vara obekväma, kan eventuellt klia och beroende på plats kan det vara svårt att prata, äta eller öppna munnen. Medan det finns en aktiv öm, är människor mycket smittsamma mot andra som kommer i kontakt.

Med genitala former av sjukdomen är de vanligaste symptomen på herpes simplex utslag på, i eller runt könsorganen. Även detta börjar som en blåsan, men utslaget är vanligen ett kluster av små stötar i stället för en enda öm. Utsläppen öppnar också och börjar sedan scab, men när närvarande kan känna kliande och öm. Som med HSV-1 löser utslag från HSV-2 i slutändan, vanligen inom cirka två veckor av utslagets första utseende. Det första symptom på utbrott indikerar smitta, och är vanligtvis en stickande känsla innan utslag eller kallsåt kommer fram. Att bli bekant med detta tecken är användbart för att undvika att överföra viruset till andra eftersom det är teoretiserat är de flesta människor smittsamma innan en blåsform bildas under stickningsfasen.

Medan de vanligaste symptomen på herpes simplex ofta hänför sig till återkommande hudutslag eller kallsåt, som kommer och går efter att en person har smittats, finns det också många som upplever starten på den ursprungliga infektionen på olika sätt som är allvarligare. När en första eller en primär infektion uppstår, och inte alla människor får dem, kan folk märka att de har mild feber, känner sig nedslående, har ont, har huvudvärk, har svullna körtlar och / eller upplever milda frossa. Med dessa symtom och utslag bör folk se en läkare omedelbart för diagnos.

Eftersom herpes sjukdomen ligger vilande i kroppen, inkluderar vanliga herpes simplex symtom periodiska fläckar. Antalet fläckar verkar vara högre under infektionens tidiga år och tenderar att minska med tiden. Om så inte är fallet finns det antivirala läkemedel som kan bidra till att minimera aktiva perioder av sjukdomen. De kan också minska risken för att människor sprider viruset när en aktiv infektion inte är närvarande, eftersom det verkar som om vissa människor med tillståndet är smittsamma hela tiden.