vad är en godartad tumör?

Godartade tumörer är massor som inte uppvisar egenskaperna förknippade med cancer tumörer. Ofta är tumören självständig och förblir inte in i omgivande organ och vävnad. Även om tumörer av denna typ inte är cancerösa, finns det ofta fortfarande goda skäl att ta bort dem från kroppen.

En godartad tumör kommer att skilja sig från en malign tumör på flera viktiga sätt. För det första kommer en tumör som är godartad inte att genomtränga omgivande vävnad och orsaka skador på organens strukturella integritet. Däremot kommer maligna tumörer invadera vävnad i tillväxtområdet och börjar också sprida sig eller metastasera till lymfkörtlar och några organ i omedelbar närhet av massan.

Tillväxten är också ett annat tecken på att en tumör är malign eller godartad. En malignitet kommer att växa relativt snabbt, med förändringar i storlek märkbar på mycket kort tid. En tumör som är godartad kommer att växa i mycket långsammare takt, med mycket liten förändring i storlek eller form över flera veckor eller månader.

Även om en godartad tumör inte angriper och inbäddar sig i omgivande organ, finns det fortfarande många fall där det är nödvändigt att ta bort tumören. Tumörens massa kan pressa mot vitala organ eller störa funktionen hos olika vävnader i kroppen. När detta händer kan kroppen försöka producera ett större utbud av olika hormoner som faktiskt behövs. Denna åtgärd stör i sin tur den korrekta funktionen hos varje organ som översvämmas med överskott av hormoner.

Beroende på platsen och strukturen hos massan finns det flera vanliga typer av godartade tumörer. Två av de vanligaste är enkla mol och uterus fibroid tumörer. Typer av tumörer som tenderar att utveckla och störa hormonproduktionen innefattar hypofysadenom, sköldkörtel adenom och adrenokortiska adenom.

När en tumör identifieras är det inte ovanligt att en läkare rekommenderar att tumören avlägsnas. Det finns två skäl till detta. För det första, medan tumören för närvarande inte är malign, kan den uppvisa vissa attribut som leder doktorn att tro att det kan bli malignt. En andra anledning till att ta bort tumören är att massans placering kan vara orsaken till ett antal smärtor och obehag som kommer att lindras när massan inte längre är närvarande i kroppen.

I många situationer testas även en tumör som bedöms vara godartad efter avlägsnande för att säkerställa att det inte finns några tecken på malignitet som inte identifierades tidigare i behandlingsprocessen. När det finns bevis för att den godartade tumören var i färd med att utvecklas till en malignitet, kan vårdgivarna vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa att det inte finns någon långvarig återstod i kroppen som kan leda till utveckling av cancer vid ett senare tillfälle.