vad är en hjärntarminfarkt?

En hjärnstamfarkt eller hjärnstamfarkör, är en typ av stroke. Det uppstår när blodflödet till hjärnstammen stannar eller minskar plötsligt. Denna brist på blod, och syret blodet bär, orsakar vävnadsdöd och organsvikt. I vissa fall kan ett hjärnstamsslag ge permanent skada.

Hjärnekemi är den vanligaste händelsen som leder till hjärnstammarinfarkt. En ischemisk stroke är slutresultatet av tre möjliga problem. Störning från en skada kan orsaka en minskning av blodflödet. Trombos är ett blockage som orsakas av en lokal blodpropp, någonstans nära hjärnstammen. En emboli, som är en annan typ av koagel som ligger någonstans bort från hjärnan, kan leda till en minskning av blod till hjärnstammen.

Två olika typer av infarkt i hjärnstammen är möjliga. Ett hjärninfarkt uppträder när karotisarterierna påverkas, vilket orsakar en skada på hjärnbarken i hjärnan. Den nedre hjärnstammen kan också påverkas av problem med ryggradsartärerna i ryggraden, kallad ryggmärgsinfarkt. Oavsett vilken typ av infarkt som inträffar kan skador bli livsförändrande.

Symtomen på en infarkt i hjärnstammen sammanfaller med generella strokesymtom och är vanligtvis momentana. Slumrat tal, problem att svälja och förlust av balans är vanliga. Hjärnstammen ischemi kan också orsaka domningar eller stickningar var som helst på kroppen, minnesförlust och hängande ögonlock. I allvarliga fall är döden resultatet av utbredd organsvikt.

Exakta orsaker till hjärninfarkt bestäms genom testning. En datoriserad tomografi (CT) -skanning visar blodkärl och vävnader, och magnetisk resonansbild (MR) fokuserar på blodkärl. Carotid ultraljud test blodflödet i carotidartärer med ljudvågor. En arteriografi kan användas för att ta bilder av artärer.

Det finns flera typer av mediciner som kan användas för att behandla en infarkt i hjärnstammen. Antikoagulanter och antiplatelets stoppar blodproppar från att bildas. Trombolytika bryter upp befintliga blodproppar för att återställa korrekt blodflöde. Vid anfall kommer antikonvulsiva läkemedel att användas. Om syrgasrör eller ventilation används för att andas, kan lugnande medel ges för djup avkoppling.

Många fall av hjärninfarkt kommer att kräva operation för att behandla orsaken eller reparera effekterna. En ventrikulostomi kan användas för att minska vätskebyggnad i hjärnan, och en kraniotomi kan användas för att avlägsna blod som kan ackumuleras. Carotid endarterektomi förfaranden kan användas för att bredda halshinnorna för att öka blodflödet.

Efter behandling för orsaken till hjärnstamfarkör, behövs kontinuerlig vård. Regelbundna neurologiska tentor säkerställer att hjärnfunktionen är normal. Fysioterapi hjälper till att återställa balans och ger tillståndsspecifika övningar. Talterapi kan användas för att korrigera talproblem.