vad är symtomen på ärriga äggledare?

I många fall är kvinnor med ärrda fallopianrör inte medvetna om att de har tillståndet, vilket inte alltid uppvisar symtom. Den första indikationen på ett problem kan uppstå när en kvinna försöker bli gravid, eftersom det finns två blockerade fallopiska rör tenderar att leda till infertilitet. Det är möjligt, men kanske svårare, att bli gravid när endast ett rör blockeras av ärr. Vissa kvinnor märker emellertid mild smärta, antingen på en eller båda sidorna av buken. Allvarlig smärta är ett annat möjligt symptom på skadade fallopianrör, och det kan vara värre under menstruationen.

För många kvinnor är det första tecknet på fallörrörsärrbildning infertilitet. Det finns flera orsaker till infertilitet, så kvinnor som misstänker ett problem rekommenderas att se en läkare, som kan använda ett hysterosalpiogram (HSG) för att diagnostisera tubalärrbildning. En HSG innebär en läkare som injicerar färgämne i livmoderhalsen, färgen bör gå in i livmodern, genom äggledarna och in i äggstockarna. Om färgen bara kommer till en äggstock, är det en indikation på att ett rör är troligt urt, medan färgämne som inte klarar det till antingen äggstockar, är en indikation på att båda rören kan vara ärriga. I de flesta fall har kvinnor som lider av infertilitet orsakad av tubalärrbildning två ärriga äggledare, eftersom det är möjligt att bli gravid med endast ett fungerande rör.

Vissa kvinnor med ärriga fallopierör märker buksmärtor som är milda men konstanta. Om endast ett rör är blockerat, kan smärtan endast presenteras på ena sidan av buken, men det kan dyka upp över hela bukområdet när båda rören är blockerade. Patienterna varnas för att olika problem kan orsaka mild magsmärta, så det är vanligtvis bäst att se en läkare innan man antar att ärrbildning på fallopierören är skyldig.

En liten andel kvinnor som lider av ärriga fallopierör märker bara buksmärta ibland, men när det dyker upp är det svårt. Liksom den milda, intermittenta smärtan, kan svår obehag uppträda på ena eller båda sidorna, beroende på om båda fallopierören är ärrade. I många fall blir denna typ av smärta värre under menstruation och kan försvinna under resten av månaden. I allmänhet tenderar smärtan av blockerade fallopiska rör att skilja sig beroende på orsaken till ärrningen. Till exempel, när det orsakas av bäckeninflammatorisk sjukdom (PID), uppstår smärtan oftast under menstruation, medan ärrbildning orsakad av en infektion tenderar att orsaka smärta för det mesta under samlag.