vad är symtomen på ett svagt immunförsvar?

Symtomen på ett svagt immunförsvar är direkt relaterade till dess oförmåga att effektivt skydda kroppen från sjukdomsframkallande organismer. Vid korrekt funktion försvarar immunsystemet mot bakterier, virus, svampar, maligna celler och andra skadliga ämnen. Första försvaret omfattar hinder som hud och slemhinnor. Om invaderande patogener passerar genom dessa hinder, möter de ett generaliserat immunsvar följt av ett specifikt svar från lymfocyterna. När immunsystemets fasett försvagas kan resultatet vara ökad frekvens och varaktighet av infektioner.

Om patogener inte effektivt elimineras av kroppens naturliga försvar uppenbarar symtomen på ett svagt immunförsvar som ökad mottaglighet för sjukdom. Personer med nedsatt immunförsvar kan få frekventare förkylningar, influensa eller svampinfektioner. Svårighetsgraden hos sjukdomarna kan vara sämre och vara längre än genomsnittet. Infektioner som återkommer – såsom frekventa njure, sinus eller öroninfektioner – kan också indikera ett kompromissat immunsystem. Andra symtom kan vara långsamma eller ofta infekterade sår.

Illamående är ibland svårare att behandla när människor har ett försvagat immunförsvar. En vanlig behandling av antibiotika kan inte döda en infektion hos någon med ett kompromissat immunförsvar. Intravenösa antibiotika kan krävas för att effektivt eliminera hårda infektioner. Många tecken på sjukdom beror faktiskt på att immunsystemet bekämpar infektionen. Sår, smärta och feber i samband med vissa sjukdomar är tecken på att immunsystemet fungerar.

En immunförsvar kan också spela en roll i utvecklingen av vissa långsiktiga sjukdomar. Det finns bevis för att ett nedsatt immunförsvar är kopplat till kronisk trötthetssyndrom och kronisk inflammation. Det kan också dyka upp som långvariga matsmältningsstörningar. Persistent kräkningar, diarré eller aptitförlust kan signalera en underliggande immunbrist. Vissa typer av anemi och andra blodproblem kan också vara symptom på ett svagt immunförsvar.

Autoimmuna störningar är en dysfunktion av immunsystemet som förhindrar att det känner igen delar av mig själv. I stället för att rikta sig mot patogener, anfaller immunsystemet felaktigt kroppens egna celler. Personer som lider av lupus, reumatoid artrit och andra autoimmuna störningar kan också uppvisa symtom på ett svagt immunförsvar. De kan uppleva mer frekventa infektioner än den allmänna befolkningen.

Det är normalt för barn och äldre att ha svagare immunförsvar än människor i andra åldrar. Alkoholism, droganvändning och rökning kan också sänka immunsystemets funktion. Dessutom är bristen på adekvat näring en vanlig orsak till immunbrist i utvecklingsländerna. En sjukdom kan också tillfälligt försvaga immunsystemet. Näringsämnen täta livsmedel, motion och tillräcklig sömn rekommenderas för att upprätthålla ett hälsosamt immunsystem.