vad orsakar klåda utan utslag?

Det finns ett antal orsaker till klåda utan utslag, inklusive stress, torr hud, infektion, allergier eller insektsbett. I andra fall kan ett underliggande medicinskt tillstånd vara orsaken till kliande hud.

Ångest och stress kan leda till klåda utan utslag genom att utlösa immunsystemet. Stress kan orsaka att immunsystemet överreager och orsakar ett svar i hudceller, vilket får dem att attackera upplevda utländska invaderare. Detta kan leda till inflammation i huden och klåda.

Torr hud kan också vara mycket kliande. Det påverkar många människor och kan förvärras vid vissa förhållanden, såsom torr luft eller kallt väder. Luftning av luften i en persons hem kan ge lite lättnad, liksom applicering av fuktighetsgivare till de torra områdena. Många föredrar att använda hypoallergena fuktgivande produkter, vilket är mindre benägna att orsaka en allergisk reaktion.

Vissa sjukdomar, inklusive njursjukdom, hypertyreoidism och leversjukdom kan orsaka klåda utan utslag också. Vissa typer av cancer, som lymfom, kan också leda till klåda i huden utan utslag.

En person med allergier kan uppleva klåda eftersom immunsystemet förutsätter allergener som attackerar och försöker försvara sig genom att släppa ut ett ämne som kallas histamin, vilket orsakar inflammation och klåda. Material som generellt orsakar allergier inkluderar damm, husdjursdander, pollen och vissa typer av medicinering. Allergier mot vissa livsmedel kan också vara den skyldige.

Kontakt med insekter eller parasiter är en annan vanlig orsak till klåda. Myggbett, loppbett och lössbesvär kan ofta leda till kliande hud. Medan irriterande är dessa villkor lätt behandlade med överklagande medel.

Olika typer av infektion kan också orsaka klåda utan utslag. Vaginal klåda hos kvinnor orsakas ofta av svamp- eller jästinfektion. Idrottsfot är ett annat exempel på kliande svampinfektion som vanligtvis inte orsakar utslag. Ibland kan aktuella läkemedel mot disken användas för att behandla dessa tillstånd, men läkare kan ge oral medicin när dessa alternativ misslyckas med att ge lättnad.

Det är ganska vanligt att ha klåda som inte åtföljs av utslag. För det mesta är lösningarna enkla och uppenbara. Människor bör dock vara försiktiga när tillståndet fortsätter för mer än en kort tid och söka råd från en sjukvårdspersonal för att avgöra om det kräver särskild behandling.